Mi a matyó? - Kézimunka - kézi hímzés - Matyó terítők

Ma Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.

A matyók - Mezőkövesd

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Budapesttől 130 kilométerre fekszik ez a húszezer lakosú város, Mezőkövesd.

Már meglehetősen korán, a honfoglalást megelőző időkben is létezett, nevét először 1275-ben említik egy oklevélben. 1464-ben Hunyadi Mátyás emelte mezővárosi rangra, s címert és pecsétet adományozott a településnek. A város sorsát jelentős mértékben megpecsételte a török megszállás, mert a bukás évében mindössze 22 adózót tudtak összeírni. Ám a XVIII. század közepe táján már kétszáz családnév került bejegyzésre, és az egri járáshoz tartozott. 1848-ban 7823 katolikus és 92 izraelita személy élt itt.

A település életében szomorú, szinte gyászos esemény volt az 1887. január 27-én hozott rendelet, ami által az addigi mezővárost nagyközséggé nyilvánították. A több mint tízezer lélekszámú helység "lelkületében azonban város maradt". (S vált ténylegesen is azzá ismét 1973-ban.)

A szomszédos - Szentistván és Tard - települések lakóival közösen nevezik a mezőkövesdieket is "matyók"-nak, ami a Mátyás névből ered, és a közeli falvak protestáns lakói - megkülönböztetésül -hívták a katolikus vallású lakosokat matyóknak. Életük hagyományokba zárult, színes népviseletük, híres népművészetük ma is különleges néprajzi egységet alkot. Napjainkban a népviselet pompájában például felújított, korhű matyó lakodalom szereplőin gyönyörködhetünk. A matyókból szerveződött ötven tagú népi együttes ma is híven mutatja be az eredeti hagyományokat megőrző lakodalmakat, hiteles forrásmunkák alapján. A színes matyóhímzés virágkora pedig az 1860-as 70-es évektől kezdődött. A falusi házakban ekkor vált szokássá a díszes berendezésű, festett bútorokkal, falra aggatott mázas tányérokkal, cserépkancsókkal, tálakkal, magasra vetett díszággyal tarkított, úgynevezett parádésszoba, amibe remekül illettek a szépen hímzett textíliák. A népművészet ezen tárgyai 1948 után már csak szórványosan jelentek meg, így értékük egyre nagyobb lett, amit a matyóiak igen nagy odaadással máig is ápolnak. Ez a népművészet nem csupán hazánkban ismeretes, a hímzett terítők és különös népszokások híre a világot is gyorsan bejárta. Ezért e környék fontossága az idegenforgalom szempontjából is nagyon jelentős.

Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kjfb/0/7185/matyo.html

Kézimunka - Kézi hímzés - Matyóterítők webáruház. Gyorskeresés. Kézimunka - Kézi hímzés - Matyó terítők webáruház Hogyan vásárolhat? Kézimunka - Kézi hímzés - Matyó terítők webáruház Gyakran ismételt kérdések. Kézimunka - Kézi hímzés - Matyó terítők webáruház Kapcsolat. Kézimunka - Kézi hímzés - Matyó terítők webáruház Főoldal. Kézimunka - Kézi hímzés - Matyó terítők webáruház
kosár tartalma
Az Ön kosara üres.
kosár tartalma