(0 db - 0 Ft)

Jó tudni

Az igényesen terített asztalról

Az igényesen terített asztalról - a ma emberének
mit is diktál és ír elő a protokoll?

A vendég az, aki miatt a protokoll, az etikett szabályai kialakultak, a házigazdának azonban tisztában kell ezekkel lennie, mert
”Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jólétért mindaddig, amíg a fedelünk alatt marad.”
- 1935. Ínyencmester.

Cervantes szerint: ”Amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság.”

Lényeges szempont, hogy megfelelő nagyságú helyet biztosítsunk az étkezőknek. Egy főre ajánlott 60 cm széles, 40 cm mély étkezőfelületet biztosítani úgy, hogy mindezeken felül az asztal közepén 20 cm széles sáv maradjon a tálaknak.

Ha terítőt használunk, annak méretét úgy kell megválasztani, hogy minden oldalon 20-30 cm-re lógjon le, vagy használhatunk alátéteket (ezt a megoldást ünnepi alkalmakra nem ajánlatos).

Fontos a terítő megválasztása, úgy anyagát, mint színét illetően. Ajánlatos a visszafogott színű fehér, vagy pasztell árnyalatok használata, mert eleganciát kölcsönöz, a terítékünkkel könnyen harmonizál, kiemeli az ételek sokszínűségét, valamint tisztítása is egyszerűbb, mint egy sötétebb színűnek. Leglényegesebb szempont viszont, hogy mindig tiszta és vasalt legyen a terítő.

A terítéktől, az étkezés jellegétől, ünnepélyességétől függően válasszuk meg az abrosz alapanyagát. Alapszabály, hogy úgy helyezzük el az asztalon, hogy minden irányban egyenlő szélességben takarja az asztal oldalait. Az a jó, ha az ülőfelületig ér, és nem nyúlik az asztalnál ülők térdére. Állófogadás esetén ünnepélyesebb az asztal, ha a terítő berakott és földig ér. A szalvétáknak színükben összhangban kell lenniük a terítővel, akár többrétegű papírszalvétát használunk, akár damasztot. A hajtogatás alapelve, hogy minél kevesebbet érintkezzék a hajtogató kezével, és egyetlen mozdulattal ki lehessen nyitni. (A szalvéta nem origami, valamint a túlhajtogatott nem is higiénikus.)

Terítéken a tányérok, poharak, evőeszközök meghatározott sorrendjét értjük. Mennyiségét a vendégek száma és a menüsor határozza meg.

Ha leves helyett előételt szolgálunk fel, akkor mindig a használat sorrendjében helyezzük az evőeszközöket, az elsőként használt kerüljön kívülre.

A poharakat a teríték jobb oldalára tegyük, kezdjük a legkisebb pohárral, és kifelé haladva helyezzük el nagyság szerint a többit (ha több pohár szükséges).

A főfogás lapos tányérjára helyezzük a leveses tányért, jobb oldalra a tányér mellé először a kést, élével a tányér felé, majd a kanalat. Baloldalra a villát, a tányér elé a desszertes villát, vagy kiskanalat (attól függően, hogy mivel kell enni a desszertet). Szintén baloldalra a villa mellé tegyük a szalvétát, de tehetjük szépen meghajtogatva a leveses tányérra, ezzel díszítve a terítéket. A salátás tányért baloldalra kell helyezni.

A terítőhöz és a tányérokhoz illő szalvétát használjunk, vagy egyszerűen fehéret, amely mindenhez illik.

Update cookies preferences